Met de wedstrijd treed PayPal in de voetsporen van onder andere Apple en Google. Die bedrijven stelden al eerder flink wat prijzengeld beschikbaar voor de beste applicaties ontwikkeld voor de iPhone en Android. De onlangs vrijgegeven application programming interfaces (api's) van PayPal kunnen gebruikt worden om via de dienst te betalen bij een webwinkel zonder die site te verlaten. Normaal wordt het verkeer doorgeleid naar PayPal zelf.

Brede aandacht

"Toen we keken naar het openstellen van ons betaalplatform concentreerden we ons niet op een enkel aandachtsgebied. We gaan de grootzakelijke markt op", zegt Naveed Anwar, directeur van de developersafdeling tegen O'Reilly.

Volgens hem hebben Facebook, iPhone en Android hun respectievelijke developerswedstrijden wel beperkt tot enkele aandachtsgebied. "We richten ons naast bedrijven ook op sociale netwerken. We begeven ons op alle gebieden waar betaaloplossingen nodig zijn."

Deadline

De deadline voor ideeën voor de wedstrijd is 16 december. Voor 7 februari 2010 moet er een live applicatie zijn met een demovideo. Tot dan hebben ontwikkelaars de tijd om de "meest innovatieve betaalapp voor webwinkeliers" te verzinnen. PayPal mikt vooral op sociale media, gaming en mobiele elektronica.

De prijzen bestaan uit 50.000 dollar, plus 50.000 dollar tegoed aan PayPal-betalingen voor de eerste prijs. De tweede plek krijgt 25.000 dollar cash en 25.000 dollar aan PayPal-tegoed.