Veel grote webwinkels als Wehkamp en Bol hebben nog geen mogelijkheid van betalen via PayPal. Ze houden het vooralsnog bij het betalingssysteem iDeal. Maar dat gaat dit jaar veranderen, zegt Dennis van Allemeersch, country manager Benelux voor PayPal, tegen Webwereld. "We zijn in gesprek met meerdere grote webwinkels, dus we verwachten dit jaar flinke progressie te boeken in Nederland."

Paypal is het best presterende onderdeel van eBay, zo bleek deze uit week bekendgemaakte kwartaalcijfers (pdf). Waar eBay een omzetdaling zag van 22 procent, daar steeg de omzet van PayPal met 11 procent. Bijna een derde van de omzet van het eBay komt nu uit Paypal-betalingen, een bedrag van 643 miljoen dollar. In een toelichting zegt eBay-ceo Donahoe grote plannen te hebben met PayPal. “Over ongeveer drie jaar willen we dat de betaalbusiness verdubbeld is.”

Inhaalslag

PayPal moet flink groeien buiten de VS om de doelstellingen van eBay te behalen. Volgens Van Allemeersch is PayPal bezig met een inhaalslag in Europa. "In de Verenigde Staten zijn we al sinds 1998 actief, in Europa pas vier jaar. In die vier jaar hebben we in Europa al 150.000 webwinkels met PayPal-betalingsmogelijkheid en 55 miljoen particuliere gebruikers. We groeien in Europa sneller dan in de VS. In Groot-Brittannië zijn we inmiddels de nummer één op gebied van online betalingen."

Nederland is voor Paypal een van de moeilijkste markten om te veroveren, zegt Van Allemeersch: "De dominantie van iDeal hier is uniek. In Duitsland, Oostenrijk en de Scandinavische landen zijn ook dergelijk systemen, maar nergens is het zo groot als in Nederland. Dat komt omdat je hier een redelijk overzichtelijke bankenmarkt hebt. De drie grote banken in Nederland hebben iDeal zwaar gepusht. In een gefragmenteerde bankenmarkt kan dat niet. Ook kent Nederland het hoogste percentage mensen dat via internet bankiert. Die mensen zijn dus snel vertrouwd met een systeem als iDeal."

iDeal veel sterker vertegenwoordigd

Momenteel heeft de Paypal ongeveer 2 miljoen rekeningen in Nederland. Volgens de laatste cijfers van de betaaldienst biedt 34% van de Nederlandse webwinkels PayPal aan als betaalmethode. iDeal is vele malen sterker vertegenwoordigd. Van de 750 grootste webwinkels accepteert 84 procent iDeal, zo blijkt uit een onderzoek van Boom Marktverkenningen van begin dit jaar.

Ondanks de moeilijke Nederlandse markt is Van Allemeersch hoopvol over de toekomst. “PayPal heeft in Nederland momentum.” Voor Nederland verwacht hij dat 2009 "een topjaar" wordt. “In het laatste kwartaal alleen al hebben de webwinkels iBoot, Medion en TomTom onze betaaldienst geïntroduceerd. En we hebben nog een aantal heel grote webwinkels in de pijplijn. Ook zie je dat klanten erg tevreden zijn, zo blijkt uit de Thuiswinkel Award die we hebben gewonnen voor onze financiële dienstverlening.”

Google Checkout

Van Allemeersch denkt dat PayPal in de toekomst weinig te duchten heeft van een concurrent als Google Checkout, dat op een vergelijkbare manier als tussenpersoon optreedt bij online betalingen. "Er is bij de introductie in 2006 veel bombarie over gemaakt, maar buiten de VS stelt het weinig voor. Later is het systeem nog in Groot-Brittannië geïntroduceerd, maar sindsdien hebben ze de rest van hun plannen opgeschort. Hoewel je natuurlijk altijd wel voor Google moet uitkijken."