De wijzigingen zijn reeds afgelopen juni ingegaan, maar door de radiostilte aan de kant van PayPal is nu pas duidelijk wat er veranderd is. Voorheen konden gebruikers met een privérekening elkaar geld sturen zonder transactiekosten.

Maar sinds juni rekent PayPal voor het ontvangen van geld 2,9 procent plus 30 dollarcent in rekening. In Nederland is deze provisie zelfs nog hoger: 3,4 procent plus 35 eurocent per transactie.

Nieuw tariefsysteem

Gevraagd waarom PayPal dit niet duidelijker heeft gemeld, kreeg Jared Newman van PC World onlangs het volgende antwoord: "We wilden deze tariefwijziging niet tot een grote, formele communicatie maken omdat we eigenlijk nergens provisies verhogen en we hoopten dat het zo een betere gebruikerservaring op zou leveren."

Het blijkt dat PayPal zijn tariefsysteem helemaal heeft omgegooid. In plaats verschillende tarieven voor het soort account (privé, premier of zakelijk), hanteert PayPal nu verschillende tarieven voor het soort transactie. Op alle kooptransacties (voor goederen of diensten) zit nu provisie, ongeacht het soort account. Omgekeerd is het versturen van geld als persoonlijke gift nu gratis, ook voor houders van een premier of zakelijke rekening.

Gift nog gratis

Dit laatste werd destijds wel aangekondigd door marketingdirecteur Heinz Waelchli. Hij vermeldde echter niet dat er nog andere, minder positieve consequenties voor gebruikers aan de nieuwe tariefstructuur zaten.

UPDATE: PayPal Nederland stelt dat er van tariefverhoging geen sprake is. De nieuwe categorie kooptransactie voor particulieren is vooral bedoeld om de gebruikersvoorwaarden af te dwingen.