Op de RBC Capital Markets-bijeenkomst vertelde PayPal-topman Scott Thompson dat zijn bedrijf meer omzet via de dienst Merchant Services dan via eBay-handelaren, zo bericht Cnet.

Starbucks

Onder de naam Merchant Services levert PayPal de betaalsoftware aan andere partijen dan eBay, zoals de Amerikaanse ondernemingen Starbucks, Delta Airlines en American Outfitters. In het afgelopen kwartaal was iets meer dan de helft van de betalingen afkomstig van eBay-klanten, maar aan het eind van dit jaar moet dat andersom zijn.

Sinds de betaaldienst zes jaar geleden is overgenomen door eBay kwam de groei aanvankelijk vooral van klanten van het online veilinghuis, legt Thompson uit. "Maar als handelaren eBay verlieten en hun eigen sites bouwen, dan behielden ze onze betaaldienst", aldus de PayPal-topman.

Russische rij

PayPal kan die trend goed gebruiken, want de laatste tijd ondervindt het bedrijf stevige concurrentie van rivalen als Googles Checkout en 'Checkout by Amazon'. In het tweede kwartaal had PayPal ruim 600 miljoen dollar aan netto inkomsten: een stijging van 33 procent vergeleken met vorig jaar. In totaal werd er meer dan 14 miljard dollar aan betalingen verricht via de dienst: een groei van 35 procent.

Thompson is ook positief over de internationale uitbreiding van PayPal. Volgend jaar moet daar meer worden verdiend dan in de VS. Mobiele diensten moeten straks vooral in markten als China en Rusland een succes worden, aldus Thompson. "In Rusland staan veel mensen maandelijks in de rij om hun rekeningen te betalen. Daar kan PayPal veel werk doen", aldus Thompson.