Het account van Wikileaks blijft dan ook onderworpen aan beperkingen die PayPal heeft opgelegd. Het gaat daarbij om het ontvangen van nieuwe tegoeden; donaties van sympathisanten voor de site die geheime informatie van de Amerikaanse overheid uitlekt. De reeds gedane donaties, die nog niet waren overgemaakt aan Wikileaks, worden nu wel vrijgegeven, meldt ict-blog The Next Web.

Ontkenning pressie VS

PayPal herhaalt de eerder afgegeven verklaring dat het Wikileaks heeft afgesneden van betalingen puur vanwege schending van de algemene voorwaarden. Hoofdjurist John Muller van de betalingsdienst spreekt de berichten tegen dat vice-president Osama Bedier juist had toegegeven dat PayPal was gezwicht voor pressie van de Amerikaanse regering.

"We hebben begrepen dat PayPals besluit nu deel is geworden van een grotere kwestie, met debatten over politiek, recht en vrijheid van meningsuiting rondom Wikileaks' activiteiten. Geen van die factoren heeft meegespeeld in ons besluit", blogt Muller. Hij stelt dat Wikileaks de algemene voorwaarden heeft geschonden, waarin staat dat "geen enkele organisatie de PayPal-dienst mag gebruiken als die organisatie het gebruikt om illegale activiteiten aan te moedigen, te promoten, te faciliteren of anderen instrueert om dat te doen".

'Niet onderuit'

Verder ontkent de online-betalingsdienst dat het onderuit is gehaald door DDoS-aanvallen. "Alle PayPal-sites zijn volledig operationeel. Alle berichten over het tegendeel zijn simpelweg niet waar", blogt security-directeur Michael Barrett.

Hij bevestigt wel dat er diverse DDoS-aanvallen zijn ondernomen, ook op de api-site die aansluit- en ontwikkelmogelijkheden biedt voor betaalsystemen van derden. PayPal-topman nuanceert zijn ontkenning echter met de mededeling dat "de aanvallen geen significante impact hebben gehad op betalingen".

Betaalalternatieven

In reactie op de tegenmaatregelen van PayPal, MasterCard en Visa jegens Wikileaks staan diverse alternatieve betaalmethodes op om dit gat te vullen. Naast het Amerikaanse Xipwire is ook het Nederlandse initiatief Mollie opgestaan, dat zelf al meteen 5000 euro stort in de pot voor Wikileaks.

Dat bedrijf is nu begonnen met het inzamelen van geld via een eigen supportpagina waar mensen via iDEAL, sms, telefoon, Hyves Afrekenen, Rabo SMS Betalen en Wallie een donatie kunnen doen. Het bedrijf rekent wel transactiekosten voor de transacties. Daarnaast is er het open source peer-to-peer betaalsysteem BitCoin, waar een Webwereld-lezer de redactie op wijst.