De twee modellen readers, de P10 en de P25, communiceren via near field communication (nfc), en zijn al op kleine schaal gebruikt bij een proef in Rotterdam. Bezitters van een telefoon die deze techniek ondersteunt (zoals de Nokia 6216) kunnen hiermee voor aankopen betalen door de telefoon dichtbij de reader te houden.

'Overheid stimuleert niet'

Payter gaat de apparaten nu wereldwijd verkopen, mede om het gebruik van betaalverkeer met de nfc-technologie aan te wakkeren. Volgens Remco Willemse, managing director van Payter, is er op dit moment van overheidskant weinig beweging om de huidige pinterminals verplicht geschikt te maken voor nfc-betalingen.

"In de toekomst zien we dat alle huidige pinterminals zowel mobiele, contactloze als de huidige pinpasbetalingen accepteren. De apparatuur bestaat al, maar je hebt een kritieke massa nodig om de techniek te verspreiden, en dat is moeilijk als er geen regels zijn."

Absentie op scholen meten

De nfc-readers zijn niet alleen bedoeld voor winkeliers, maar ook voor parkeergarages, verkoopautomaten en wellicht zelfs scholen. "De readers kunnen verbonden worden door middel van usb en tcp/ip. Dat betekent dat je een heel netwerk van readers kan besturen vanaf één computer. Dat is handig voor parkeergarages, maar ook bijvoorbeeld om absentie op scholen bij te houden." Het goedkoopste model reader gaat rond de 175 euro kosten.

Nog maar weinig telefoons hebben een nfc-chip, en dat is ook een probleem dat de ontwikkeling van mfc-betalingen in de weg staat. Payter kwam medio 2008 daarom met een 'tussenoplossing': een sticker met nfc-chip die op een mobieltje wordt geplakt.

Winkeliers lopen niet warm

Begin 2009 erkende Payter dat Nederland nog bepaald niet warm loopt voor mobiel betalen. Dit ondanks verschillende proefprojecten. Ook het nieuwe initiatief met chipstickers komt nauwelijks van de grond omdat veel winkeliers, ondanks fikse kortingen, geen zin hebben om het systeem te installeren.