Volgens het Taiwanese Dramexchange is er een zeldzaam tekort aan dram-chips. Het verrekeningskantoor wijt het tekort aan inhaligheid. Producenten richten zich hoofdzakelijk op nand flashgeheugen omdat daar een hogere marge op zit. Hierdoor laten ze de dram-markt links liggen. Door deze tendens zijn apparaten met flash-geheugen momenteel goedkoper. Het gaat hierbij om digitale camera's, usb-sticks en mp3-spelers.

De prijzen van ddr2-chips van 512 Mbit met een kloksnelheid van 533 MHz zijn afgelopen jaar met 25 procent gestegen. Dramexchange stelt dat een dergelijke chip vorig jaar nog 3,75 dollar kostte, tegenover 4,69 dollar nu. Het Taiwanese kantoor verwacht dat de prijs tot deze zomer hoog blijft, aangezien het even duurt voordat fabrikanten hun productie hebben opgevoerd.

Ddr

Eindgebruikers ondervinden de meeste last van de hoge prijzen. Pc-verkopers hebben namelijk twee opties in een situatie als deze. Enerzijds kunnen zij de pc duurder maken, anderzijds kunnen ze er minder geheugen in plaatsen wat resulteert in mindere prestaties van de computer.

Consumenten die op zoek zijn naar een low-end pc of gebruikers die het geheugen van hun oude computer willen uitbreiden, zitten wel goed. Er zijn nog genoeg dram ddr-chips van 256 Mbit met een kloksnelheid van 400 MHz (ddr 400) voor handen. De prijzen van deze oudere geheugenchips zijn het afgelopen jaar gestegen met 13 procent, van 2,11 dollar naar 2,39 dollar.

Flash

Op het gebied van nand flash-geheugen is teleurstelling de teneur. Fabrikanten dumpen massaal flash-geheugen, nadat bleek dat marktaanjager Apple vooralsnog geen flash-geheugen gaat gebruiken in zijn notebooks. De verwachting was dat Apple dergelijke laptops zou presenteren tijdens de Macworld eerder deze maand.

Wie voornemens is een geheugenkaart voor zijn digitale camera te kopen of een mp3-speler, wordt aangeraden nog even geduld te hebben. Volgens Dramexchange zal de daling van de prijs van flash-geheugen doorzetten, aangezien producenten zoals Samsung de productie blijven opvoeren.