Sinds de presentatie van het nieuwe besturingssysteem van Microsoft begin dit jaar, klagen veel Vista-gebruikers dat hun systeem vaak vastloopt of dat andere software niet meer goed functioneert. Zo ontving de Nederlandse Consumentenbond duizenden klachten over soft- en hardwareproblemen met het nieuwe besturingssysteem.

Hoewel hardwarefabrikanten indertijd hoopten dat de introductie Vista de verkoop van nieuwe pc's zou stimuleren, vragen veel gebruikers nu om te mogen terugkeren naar Windows XP. Dell, Hewlett-Packard en Lenovo bieden nieuwe klanten herstelsoftware aan, waarmee zij van Vista kunnen terugkeren naar XP. Klanten die al eerder een pc met Vista erop hebben gekocht, kunnen via de technische dienst een downgrade-cd bestellen.

In een reactie tegen Telegraph.co.uk zegt Microsoft te begrijpen dat de hardwarefabrikanten passende maatregelen treffen om een kleine minderheid van consumenten te helpen. "Maar de overgrote meerderheid wil de meest recente en beste technologie en daar hoort Windows Vista bij."