Techniek staat centraal bij de nieuwe website, en gaat daarmee "tegen alles in wat nieuwssites zoals we ze kennen doen," schrijven de initiatiefnemers op het eigen blog.

"Redacties filteren (bij andere sites, red) het enorme aanbod van informatie. Op EN.nl is er geen filter. Alle berichten komen direct vanaf het ANP online. Geen redactie die een hiërarchie aanbrengt, teksten aanpast of artikelen verrijkt met extra links, foto's, video's en meer. Hierdoor is de site heel erg snel, maar is het gepresenteerde ook work in progress."

Vergelijkbaar met de sociale encyclopedie Wikipedia, kunnen gebruikers op En.nl vervolgens de tekst van het nieuwsbericht wijzigen, foto's toevoegen, spelfouten verwijderen of links toevoegen. Zij kunnen ook tags aandragen, of juist wegstemmen. De wijzigingen worden zonder verdere moderatie en verificatie gepubliceerd, maar lezers kunnen eerder versies terugzien.

Foute data

De initiatiefnemers erkennen dat de site eenvoudig incorrecte informatie kan bevatten, maar daar lijkt in beperkte mate controle op te zijn. Zo veranderde de Webwereld-redactie als test moeiteloos de kop van het artikel 'Gebrselassie laat olympische marathon schieten' in 'En.nl eenvoudig te manipuleren', maar de wijziging was binnen enkele minuten ongedaan gemaakt. Een tweede, meer subtiele wijziging blijft na 12 uur nog altijd onopgemerkt.

De makers benadrukken het experimentele karakter van de site. "Ergens zal de juiste balans liggen. EN gaat door dit experiment op zoek naar die balans."

En.nl was in de nadagen van de internethausse in 2001 het antwoord van PCM op de populaire nieuwssite Nu.nl. De site pochte destijds dat het zich met kwaliteitsjournalistiek wilde onderscheiden.