In Nederland kwam de discussie over betaalde nieuwssites van kranten vanaf vorige zomer op gang. Waar grote buitenlandse kranten - vooral Amerikaanse, maar ook bijvoorbeeld Le Monde in Frankrijk en De Standaard in België - al lang zijn overgegaan op het vragen van geld voor bijvoorbeeld hun archieven, werd er in Nederland vooral naar elkaar geloerd. Alleen kleinere kranten zoals het Nederlands Dagblad waagden de stap.

Zo stelde de Telegraaf vorig jaar nog alleen abonnementsgeld te gaan heffen als andere kranten zouden meedoen. Kort daarop meldde Trouw ook wel wat te voelen voor het laten betalen voor een deel van zijn site. Tot concrete stappen kwam het echter niet. Tot nu.

Vanaf volgende maand worden namelijk de sites van de meeste PCM-kranten deels betaald, zo meldt Emerce. NRC Handelsblad en Het Parool gaan geld vragen voor een deel van het archief, het Algemeen Dagblad gaat niet-abonnees geld vragen voor bijvoorbeeld de oliebollentest en voetbalstatistieken. Bij alle titels, behalve Het Parool, moeten gebruikers zich voortaan registreren. De Volkskrant zal zes weken na het NRC beginnen met registreren, zo zegt de krant tegenover Emerce.

NRC Handelsblad wil geld vragen voor onder meer zijn cultuurrecensies. Daarnaast wordt het archief - waar artikelen tot drie maanden terug gratis kunnen worden geraadpleegd - uitgebreid met stukken tot 1991. Voor het uitgebreide deel moet door niet-abonnees worden betaald. Het Parool gaat ongeveer hetzelfde doen, alleen met een minder uitgebreid archief.

De internetactiviteiten van de dagbladen zijn zonder uitzondering verliesgevend. Zowel PCM en de Telegraaf hebben de afgelopen tijd grote bezuinigingen doorgevoerd op hun online afdelingen.