Volgens de Belgische krant De Standaard heeft staatssecretaris voor informatisering Peter Vanvelthoven hiertoe een overeenkomst gesloten met pc-bouwers en internetproviders. Via een btw-constructie kan de consument een totaalpakket aanschaffen. De beveiligde, online pc is voorzien van een id-kaartlezer en mag niet duurder worden dan 850 euro. De regering neemt donderdag een besluit over het project van Vanvelthoven.

In 2009 moet elke Belg van 12 jaar of ouder in het bezit zijn van een elektronische identiteitskaart (eID). In totaal gaat het om 8 miljoen Belgen die een met PIN/PUK-codesbeveiligde pas krijgen. Peter Vanvelthoven ontmoette eind 2004 Bill Gates die toezegde eID-technlogie in MSN Messenger te integreren. Tevens onderzoekt Gates mogelijkheden om de identificatiemethode toe te passen in andere software. Vanvelthoven destijds: 'Ik overdrijf niet als ik zeg dat de Belgische overheid en de ICT-sector vandaag een historische stap zetten naar een nieuw, veiliger internet.'

Internet voor Iedereen

Op Seniorennet kunnen Belgen met een eID of een SIS-kaart sinds eind augustus chatten via de 'Veilige eID chatbox'. 'De eID bevat alle persoonsgegevens van de gebruiker en daar kan niet mee worden gesjoemeld', verklaarde de initiatiefnemer, de 20-jarige informaticastudent Pascal Vyncke. Seniorennet ontving het predikaat 'Internet voor Iedereen' van de Belgische Overheid.