Het versturen van spamberichten met pdf-documenten bereikte zijn hoogtepunt op 7 augustus toen ongeveer 30 procent van de spamberichten uit zogeheten pdf-spam bestond. Inmiddels is dat niet meer dan 1 procent, zo hebben beveiligingsexperts van Sophos geconstateerd.

"Als het aantal pdf-spamberichten bijna tot nul is gedaald, is er maar één conclusie te trekken en dat is dat het niet werkt", stelt Sophos-consultant Graham Cluley. "Spammers zouden niet stoppen met pdf-spam als het effectief zou zijn en veel geld zou opleveren."

Volgens Cluley toont de daling in het aantal spammails met pdf-documenten aan dat spammers het moeilijk vinden om hun marketingboodschap op deze manier aan het publiek over te brengen.

Beveiligingsanalist Ron O'Brien van Sophos is het met Clueley eens. Een bijgevoegd pdf-document dat niet in het bericht zelf wordt getoond, is te ingewikkeld, denkt hij. "Het kost ontvangers teveel tijd om het document te openen."

Wat volgens Graham Cluley heeft bijgedragen tot de dood van de pdf-spam is het gebruik van Adobe Acrobat. Het duurt te lang voordat een pdf-document is geopend, denkt hij. "Consumenten hebben snel door dat het openen van ongevraagde pdf-documenten te veel tijd kost", aldus Cluley. En als de documenten niet worden geopend, blijft de boodschap van spammers ongelezen en verdienen cybercriminelen er geen geld mee.