Door het kleine programmaatje (135k) van Peacefire te installeren kunnen internetters met 'één klik op de muis' de filtersoftware omzeilen van Net Nanny, Surfwatch, Cyber Patrol, Cybersitter, X-Stop, PureSight en Cyber Snoop. Dat meldt MSNBC.com.

Peacefire is een actiegroep die zich fel verzet tegen het gebruik van filters op internet. De vrijheid van meningsuiting wordt er volgens de groep door beperkt. Peacefire is van mening dat mensen zelf hun verantwoordelijkheid moeten nemen over wat zij wel en niet zien, in plaats van software die beslissing te laten nemen.

Peacefire is vooral verbolgen over een wet die het congres momenteel ontwikkelt om het gebruik van internetfilters op computers in scholen en bibliotheken verplicht te stellen. De groep staat niet alleen in haar verzet tegen die wet, maar de methode waar nu voor is gekozen wordt niet door al haar aanhangers gesteund.

Zo verstrekt de Censorware Project wel informatie over filters, maar zegt het geen code of applicaties te zullen uitbrengen waarmee die filters omzeild kunnen worden. De producenten van de filtersoftware reageren redelijk onverschillig op het programmaatje. Volgens een woordvoerder van Net Nanny werkt het programma van Peacefire niet op de 4.0-versie van het bedrijf.

Lachende derde is in ieder geval de porno-industrie. Die krijgt zomaar een programmaatje in de schoot geworpen krijgt waarmee de filters, die voornamelijk worden ingezet tegen sekssites, omzeild kunnen worden. Volgens de Net Nanny-woordvoerder snijdt Peacefire zichzelf dan ook in de vingers.

"Des te meer je dit soort dingen doet, des te meer je het congres aanleiding geeft om wetgeving te ontwikkelen", zo zei zij. Directeur Bennett Haselton van Peacefire deed die suggestie tegen MSNBC.com af met de mededeling dat het congres sowieso aanleiding ziet om wetten in te stellen, ongeacht wat de groep doet.