Computerworld Denemarken wist de hand te leggen op een zwarte lijst met domeinnamen van kinderpornosites, die de Deense politie bijhoudt op basis van gegevens van 19 internetaanbieders.

Landenlijst

Van de 3.864 domeinnamen die het pedofilter begin 2008 onderschepte, waren er 3.240 generiek, zoals .com, .info, .biz en.net. Van de overgebleven sites kwamen er 86 uit Roemenië, 43 uit de VS, 40 uit Rusland en 23 uit China. Europese landen als België, Duitsland, Portugal, Oostenrijk en Slowakije waren met drie of meer domeinnamen in het filter blijven steken. Nederland eindigde lager op de landenlijst met slechts twee .nl-domeinnamen.

De lijst geeft waarschijnlijk een afspiegeling van de landen waar pedoseksuelen zonder veel problemen een domeinnaam kunnen krijgen, meent Ulf Munkedal van het Deense securitybedrijf FortConsult. "Voor sommige hoef je nog maar net een Hotmailadres op te geven om een domein te kopen", aldus Munkedal. Hij reageert verbaasd op het hoge aantal Chinese domeinnamen in het filter.

Politie

Deense domeinnamen komen niet in het filter terecht, omdat de eigenaren dan zouden merken dat zij onderzocht worden. Wel komt de Deense politie om technische redenen zelf voor op de lijst met www.stop.politi.dk, een subdomein van de politiesite http://www.politi.dk/da/servicemenu/forside/.

De afdeling computercriminaliteit van de Deense politie geeft geen commentaar op het onderzoek. Wel zei de chef Thomassen dat zijn afdeling contact opneemt met buitenlandse collega's als er een site uit hun land in het filter terechtkomt. Bij de generieke domeinen worden de eigenaren achterhaald door betalingsinformatie op te vragen, aldus Thomassen.