S3 staat voor Smart Surveillance System en is een door IBM ontwikkeld analytisch hulpmiddel, dat digitale bewakingsbeelden real-time op bepaalde patronen doorzoekt.

S3 scant videobeelden van de straten van Peking, op zoek naar terroristen en herrieschoppers. Het systeem waarschuwt bewakingsbeambten als iemand een afgeschermd gebied betreedt en houdt arriverende en vertrekkende auto's op een parkeerplaats bij. S3 wordt op dit moment al uitgerold en zal naar verwachting bij de start van de Spelen in augustus 2008 operationeel zijn, zo verklaarde Julie Donahue, vicepresident beveiligings- en privacydiensten bij IBM.

Het S3-systeem was een jaar geleden nog een onderzoeksproject, maar vindt inmiddels gretig aftrek. Zo heeft ook Chicago besloten de bewakingssoftware in zijn bestaande surveillance-infrastructuur te integreren. Volgens Donahue maakt juist die mogelijkheid om het systeem met bestaande netwerken te combineren S3 aantrekkelijk. "Het is duur om zo'n camera-infrasctructuur aan te leggen, zelfs voor analoge camera's", aldus Donahue. "Wat we doen is de analoge camera's op het systeem aansluiten, de infrasctrucuur hergebruiken, ip-camera's tooevoegen en zorgen dat we het gewenste analyseniveau bereiken."

Acer

Er is meer nieuws van het olympische it-front. Zo werd donderdag bekend dat sponsor Lenovo na de Spelen in Peking afzwaait. Concurrent Acer neemt de sponsoring over tijdens de winterspelen in Vancouver in 2010 en de zomerspelen van 2012 in London. Het sponsorschap stelt Acer in staat zijn merknaam voor het voetlicht te brengen in Noord-Amerika, waar het onlangs Gateway kocht, en in Europa, waar het pc-bouwer Packard Bell wil overnemen.

Acer zal naast een financiële bijdrage ook computerapparatuur en it-ondersteuning leveren, zo verklaarde het Internationaal Olympisch Comité donderdag. Acer lijkt Lenovo niet alleen in sponsoring af te wisselen, maar ook in marktaandeel. In het derde kwartaal van 2007 bleef Lenovo Acer nog net voor met respectievelijk 8,1 en 7,9 procent marktaandeel. In het laatste kwartaal zal het Taiwanese Acer zijn Chinese concurrent echter waarschijnlijk voorbijstreven, omdat dan het marktaandeel van Gateway voor het eerst wordt meegerekend.