DISA, het ict-agentschap binnen het Amerikaanse ministerie van Defensie, maakte deze week bekend dat zijn militaire gebruikers nu ook tijdens operaties webapplicaties kunnen draaien op het nieuwe cloud computing-platform met de naam RACE (Rapid Access Computing Environment). Sinds vorig jaar bevond RACE zich in de testfase en werden er nieuwe applicaties voor gebouwd. Tot nu toe werd het platform nog niet tijdens militaire operaties ingezet.

Technisch programma-directeur Henry Sienkiewicz noemt RACE 'veiliger en stabieler' dan bijvoorbeeld Googe's cloud, die vorige maand enkele malen te kampen had met een storing. 'We halen continu 99,999 procent beschikbaarheid', zegt Sienkiewicz in de San Francisco Chronicle. Google daarentegen claimt 99,9 procent beschikbaarheid voor zijn zakelijke Google Apps.

Virtuele servers

DISA claimt veel sneller dan voorheen controles op het gebied van informatiebeveiliging te kunnen doen sinds het 'de cloud' inzet. RACE is sinds 1 oktober vorig jaar operationeel en draait honderden militaire applicaties waaronder commando-, vracht- en satellietsystemen. Deze zijn allemaal eerst getest op virtuele servers.

DISA ondersteunt zijn militaire klanten met VMware op HP's blade servers. Gebruikers kunnen kiezen tussen Windows en Red Hat Linux. Virtuele servers kunnen ze instellen met tot vier cpu's, 8 GB geheugen en een terabyte opslagruimte. Volgens het agentschap kosten de testservers zo'n 500 dollar per maand.

CIA

Behalve het Pentagon heeft ook de CIA zich gestort op cloud computing. De inlichtingendienst past de serverwolk alleen intern toe, schrijft Computerworld. De dienst denkt dat de cloud-aanpak it-omgevingen flexibeler en veiliger maakt.

De CIA is pas sinds ruim een jaar bezig met cloud computing. Tijdens een congres deze week sprak Jill Tummler Singer, de technische directeur van de CIA, over de voordelen. Zo kan een cloud-aanpak volgens hem de beveiliging verhogen, doordat er gebruik wordt gemaakt van een op standaarden gebaseerde omgeving, die de complexiteit vermindert.

Intern

Voorwaarde is wel dat de cloud alleen intern draait, binnen de firewalls van de CIA, aldus Singer. Volgens de CIA-baas is er binnen een cloudomgeving 'een consistente aanpak van het controleren van identeit, toegang en het doorlichten van individuen en systemen'. De geheime dienst bewaart versleutelde data in besloten omgevingen en kan niet, zoals bijvoorbeeld Google, data over al zijn servers 'uitsmeren'.

De CIA gebruikt volgens Singer vooral webapplicaties en thin clients. Daardoor loopt het aantal te beheren werk-pc's af. De data-opslag is gevirtualiseerd. Volgens Singer wekken cloudomgevingen bij het personeel ook wel eens de angst dat deze ict-ontwikkeling uiteindelijk 'hun baan kan gaan kosten'.

Apps.gov

De Amerikaanse overheid opende medio september Apps.gov, een webwinkel met applicaties en webdiensten bedoeld voor de Amerikaanse federale overheidsorganisaties.

Update: Later komt het Pentagon terug van de uptime-claim van 99,999 procent. De defensiecloud is 'slechts' 99,99 procent van de tijd beschikbaar, nog steeds beter dan enige commerciële clouddienst. "Ik denk dat ik stotterde in die zin over beschikbaarheid", verklaart Henry Sienkiewicz tegen Networkworld.