CALO (Cognitive Assistant that Learns and Organizes) is onderdeel van het Personalized Assistant that Learns (PAL)-project, dat via DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency) wordt gefinancierd door de Amerikaanse overheid, zo schrijft Cnet.

Intelligente interface

In CALO is de afgelopen vijf jaar zo'n 200 miljoen dollar gestopt en Siri moet nu onderdelen van deze technologie commercieel gaan exploiteren. Volgens Siri is internet veel te ingewikkeld geworden voor de gemiddelde gebruiker en kan het allemaal eenvoudiger. Siri zou een "nieuwe manier van interactie voor gewone internetgebruikers worden met een intelligente interface". De 8,5 miljoen dollar investeringsgeld is afkomstig van Menlo Ventures en Morgenthaler Ventures.

In de eerste helft zou Siri een eerste 'product' moeten presenteren, zegt directeur en medeoprichter Dag Kittlaus, voormalig werkzaam in de telecomsector. Volgens Kittlaus is discretie geboden, omdat gevreesd wordt dat de concurrentie er anders mee aan de haal gaat. Wel kan hij vertellen dat er zo'n 12 grote distributiepartners zijn en dat er het businessmodel zal zijn gebaseerd op CPA (cost per action).

Geen systemen

De 19 medewerkers van Siri zijn techneuten afkomstig van grote namen als Yahoo, Google, SRI, NASA, en Xerox PARC. De architect van het CALO project, Adam Cheyer, is medeoprichter van Siri, evenals cto Tom Gruber, specialist in kunstmatige intelligentie en het semantische web.

Volgens Cheyer worden er geen systemen gebouwd, maar gaat Siri over het leren om dingen te doen. "We moeten rekening houden met het gedrag van gebruikers. Later zullen we spraakherkenning en andere zaken toevoegen, maar we moeten niet zulke grote stappen nemen dat gebruikers zich er niet mee kunnen identificeren", aldus Cheyer.

Voorkeuren

Volgens Dan Farber van Cnet wordt Siri een intelligente webinterface die 'leert' op basis van een breed scala aan activiteiten van gebruikers. Uiteindelijk moet de interface beslissingen voor gebruikers kunnen nemen. Omdat Siri de voorkeuren van de gebruiker kent, kan het bijvoorbeeld assisteren bij het boeken van een reis of het zoeken naar een restaurant, aldus Farber.