DARPA, onderdeel van het Amerikaanse ministerie van Defensie, zoekt manieren om de steeds ingewikkeldere code voor wapensystemen te laten controleren door een leger van vrijwillige leken.

Het nauwkeurig nalopen van softwarecode, zogenaamde formele verificatie, is maar beperkt te automatiseren. Daarvoor is de inzet van deskundigen noodzakelijk en dat is duur en schaars. Dit is een algemeen probleem, maar zeker voor het Pentagon, aangezien de hoeveelheid en complexiteit van softwarecode voor steeds geavanceerde wapensystemen de pan uitrijst, schrijft DARPA.

Softwarefuncties simuleren

De oplossing: softwarecode en 'gedrag' van algoritmes zodanig visualiseren en simuleren dat de controle van die code een sociale game wordt. Hierdoor kan het werk van schaarse experts worden overgenomen door een collectief van niet-specialisten. De uitdaging zit hem in dit vertaalproces en hoe de resulterende game spannend en leuk genoeg te maken dat mensen bereid zijn mee te doen.

Volgens DARPA is crowdsourcing een effici├źnte en goedkope methode om fouten uit ingewikkelde softwarecode te halen. Dit kan leiden tot verbeteringen in de software, waardoor de prestaties of energieverbruik verbeteren.

Het plan is nog behoorlijk experimenteel en daarom vraagt DARPA om inzendingen en voorstellen die op 8 december verder zullen worden uitgewerkt.