Het bedrijf Smart City Holdings saboteerde alle concurrerende wifi-mogelijkheden van aanwezigen op verschillende grote evenementen. Alle overige hotspots, waaronder tethering via de eigen smartphone met laptops, werden door het verzenden van de-authenticatiepakketjes structureel onderuit gehaald. Wat restte was de mogelijkheid om wifi te kopen via Smart City à 80 dollar per dag.

De oplichterij is ontdekt door een andere wifi-provider die op een aantal dezelfde evenementen hotspots probeerde te slijten maar ontdekte dat zodra Smart City in de buurt was, andere diensten niet werkten. Het "onmiskenbaar blokkeren" van wifi is sinds januari officieel verboden door telecomwaakhond FCC.

Marriott betrapt

De gewiekste methode dook eerder op bij de bekende hotelketen Marriott, dat vorig jaar betrapt werd bij het afdwingen van zijn eigen betaalde hotel-wifi. Het kostte hen uiteindelijk een fikse boete van 600.000 dollar.

Ook Smart City Holdings moet geld ophoesten. De wifi-provider schikt uiteindelijk met de FCC voor een bedrag van 750.000 dollar. Dat moet andere hotels, conferentieruimtes of externe providers afschrikken om opnieuw de boel op te lichten.