Steeds meer consumenten hebben op hun pc myriaden foto's en audio- en videobestanden. Tegelijk bestaat de behoefte deze digitale content op een zo eenvoudig mogelijke wijze naar de huiskamer te krijgen. Aangezien in veel gevallen de pc nog altijd in de studeer- of slaapkamer staat, zijn fabrikanten in dit gat gesprongen.

Zogenoemde mediaservers kunnen niet alleen een draadloze verbinding aanleggen tussen de pc en de huiskamer, maar zijn ook in staat de media over meerdere kamers te verdelen. Overal in huis bij je mp3'tjes kunnen, zo is het idee. Dergelijke systemen bestaan in alle soorten en maten én prijsklassen.

Uit een test van Webwereld naar draadloze mediaservers blijkt echter dat er nog bijzonder weinig echte standaarden bestaan op het gebied van digitale media, noch voor wat betreft de formaten, noch voor wat betreft drm-systemen. Daardoor blijkt het moeilijk een universele mediaserver te ontwerpen.

Wie snel en eenvoudig digitale muziek wil streamen naar een bestaande muziekinstallatie, kan dat bijvoorbeeld met de Apple AirPort Express of de Philips SLA5500. Wie echt een draadloos meerkameraudiosysteem wil uitbouwen, heeft de keuze tussen de Philips Streamium WACS700, het Sonos Digitale Music System en de Hermstedt Hifidelio Pro 160.

Met een Windows XP Media Center Edition 2005-pc gecombineerd met een Media Center Extender zoals de Xbox 360, is het ondertussen mogelijk een zeer kwalitatief goed meerkamersysteem te bouwen voor het streamen van audio- én video.

De complete test (33 pagina's, pdf) is gratis te downloaden.