Maar liefst de helft van alle hyperlinks in arresten van de Amerikaanse Hoge Raad verwijzen naar pagina’s die niet meer bestaan of zijn gewijzigd, blijkt uit recent onderzoek, meldde de New York Times. Deze sluipende linkrot, een ondermijning van belangrijke jurisprudentie, wie weet, zelfs van de rechtstaat, wordt nu een halt toegeroepen door een samenwerkingsverband van bibliotheken en het Internet Archive.

Auteurs en uitgevers kunnen de url van een online artikel bij Perma.cc invoeren. Het systeem creëert een nieuwe hyperlink, maakt vervolgens een kopie van de betreffende webpagina en archiveert deze. Anderen kunnen in het vervolg de Perma.cc-link gebruiken om te refereren aan het artikel. Deze url leidt naar een pagina met de keus om door te klikken naar de oorspronkelijke pagina, of de gearchiveerde. Op deze manier blijft belangrijke content “voor eeuwig” bewaard en toegankelijk.

Archiefdienst toont 404's

Het initiatief is primair gericht op juridische artikelen en verkeert nog in beta. Het is echter de vraag of uitgevers massaal gebruik zullen maken van Perma.cc, aangezien zij de oorspronkelijke content te gelde willen maken, al dan niet achter een betaalmuur.

Perma.cc is overigens niet de eerste die de strijd met linkrot aanbindt. Het Internet Archive zelf heeft Archive-It voor het bewaren van online (multimedia-)collecties. Daarnaast is er nog de gratis commerciële dienst Mummify.it, maar daarvan werkt de cachingfunctie momenteel niet goed, zodat de pagina’s een 404 tonen. Hoe ironisch.