De presentatie op 9 december 1968, bekend als de 'Mother of all Demos,' bood de 1.000 aanwezigen een blik op de grootse mogelijkheden van de pc, ook al werkte hij op een mainframe. Engelbart, toen werkzaam bij het onderzoekcentrum van de universiteit van Stanford vond ook de muis uit.

Gebruikersinterface

Tijdens de presentatie demonstreerde Engelbart de eerste grafische gebruikersinterface. Een techniek die later werd toegepast door Apple en Microsoft. Op het scherm van het prototype stonden links waardoor Engelbart in staat was door verschillende files heen te bladeren. Hij kon tevens tekst en afbeeldingen toevoegen op een videoscherm.

Insiders zijn dan ook lovend over de levende legende. "Douglas Engelbart zei ooit: 'Hoe beter we zijn, hoe beter we kunnen worden.' Dat concept, gecombineerd met zijn creatie van een van de meest interactieve computing tools ooit, heeft mij persoonlijk geïnspireerd," aldus Curt Carlson, CEO van het Stanford Research Institute in een persbericht van het instituut. Het instituut waar Engelbart 40 jaar geleden werkte.

Carlson vindt dat de prille pc van de uitvinder het fundament voor de toekomst heeft gelegd. "Door zich te concentreren op een belangrijk probleem en door continu de middelen te verbeteren slaagden zij erin een triomftour te starten. Silicon Valley en de gehele computing industrie heeft veel te danken aan het werk van Engelbart en zijn team."

Bill Clinton

Toch heeft de eerste pc niet veel opgeleverd voor Engelbart. Zijn bekendheid is gering in vergelijking met andere computerpioniers zoals Gates en Jobs, die in 1968 nog aan hun pubertijd moesten beginnen. Wel ontving hij diverse prijzen, bijvoorbeeld uit handen van ex-president Bill Clinton.

1983

Nederland moest nog 15 jaar langer wachten voordat de eerste Pc zijn intrede deed. IBM kwam in 1983 met de IBM 5150 op de markt, een model dat het bedrijf in 1981 in de Verenigde Staten lanceerde. In het eerste jaar in Nederland gingen er 250 van over de toonbank, voor een prijs van rond de 10.000 gulden. De prijs begon te dalen nadat er verschillende kloons op de markt kwamen en de technologie van IBM steeds beter begon te worden. Na 1250 verkochte stuks in 1984 was de invasie van de Pc in Nederland niet meer tegen te stuiten.