Op negen en tien april leggen de werknemers van de vestigingen in respectievelijk Groningen en Eindhoven het werk neer. De bonden laten weten dat na de acties van afgelopen weken Atos Origin niet bereid is de cao-eisen in te willigen. De bonden eisen een minimale loonsverhoging van 3,5 procent terwijl Atos bereid is om een verhoging van 2,5 procent te bieden. Op dit heikele punt liepen de onderhandelingen eerder dit jaar muurvast.

Volgens FNV Bondgenoten gaat het nog niet om een echte staking maar om een werkonderbreking. "We beginnen om tien uur", zegt Nevin Demirtas, bestuurder van FNV Bondgenoten. Het hangt van de werknemers af hoe lang het werk onderbroken wordt. "Als iemand om elf uur zegt, nu is het wel genoeg we gaan naar binnen, dan is dat aan hen." Ze verwacht echter dat de werkonderbreking een paar uur zal duren. Volgens FNV kan er pas gesproken worden van een staking als het werk minimaal acht uur neergelegd wordt.

Niet alle bonden staken

Niet alle bonden vinden het echter een goed idee om het werk neer te leggen. CNV en Qlix IT staken mee, maar vakbond De Unie werkt door. Wouter van Lidth de Jeude, bestuurder van vakbond De Unie, laat weten dat de 'achterban dit geen goede actievorm vindt'. De leden van De Unie vinden staken een stap te ver, legt Van Lidth de Jeude uit. "We gaan bekijken wat we nog we kunnen doen. We veranderen niet van standpunt uiteraard", benadrukt hij. De samenwerking met de andere bonden is volgens hem verder 'optimaal'. "Maar we kunnen niet meedoen aan de acties."

Demirtas vindt het erg vervelend dat er nog geen beweging is gekomen in de cao-onderhandelingen. "Helaas. Ik ben het nu een beetje zat eigenlijk", windt ze zich op. "In andere media laat de woordvoerder van het bedrijf weten dat de vakbonden zijn uitgenodigd voor een gesprek maar niet kwamen opdagen." Die uitnodiging lag er wel volgens Demirtas, maar de bonden vonden de uitnodiging te mager om op in te gaan. Er was namelijk geen ruimte om over de minimale loonsverhoging te praten, het punt dat de bonden aan de top van hun lijstje hebben staan. "We komen niet over koetjes en kalfjes praten", zegt Demirtas danig geïrriteerd.

Afwachten

Demirtas weet niet of de acties resultaat zullen hebben omdat dit de eerste keer in de Nederlandse geschiedenis is dat er gestaakt gaat worden in de it-sector. "Ik weet het niet, we zien wel wat het effect zal zijn", aldus de vakbondsbestuurder. "Mocht het niet helpen dan gaan we naar een echte staking", zegt ze resoluut. "Dat is wel heel apart omdat het niet gaat om de haven- of metaalsector."

Je hebt een aantal middelen tot je beschikking als vakbond, legt Demirtas uit. "Dit zijn de waarschuwingswerkonderbrekingen. We hopen dat de werkgever bij zinnen komt deze week. Als dit niet werkt dan is de eerstvolgende stap een echte staking."

Atos Origin was niet bereikbaar voor commentaar.