De grootste internetredactie van Nederland is niet meer. Moeder KPN besloot onlangs dat het toch geen 'contentleverancier' meer wilde zijn en dus gaat per 1 januari 2008 het licht definitief uit op de nieuwsredactie van Planet Internet. De nieuwssite zal nog worden gevuld met content van DAG, de joint-venture van KPN en PCM.

Peter Olsthoorn, ICT-journalist van het eerste uur, blikt terug op ruim 12,5 bewogen jaren. Olsthoorn begon in juni 1995 met Planet Multimedia, toen nog op het domein Pi.net. Collega Francisco van Jole deed Daily Planet. Enkele maanden later zag overigens ook Webwereld het licht.

Schopstoel

Met KPN als eigenaar en hoofdredacteuren die kwamen en gingen kende Planet.nl een roerig bestaan, dat nu, inhoudelijk tenminste, ten einde komt. Over KPN is Olsthoorn overwegend negatief:

"Afgezien van de morsige omgang met de titel Planet.nl en de makers, is het besluit van KPN inhoudelijk juist. Als je jarenlang aantoont van het produceren en exploiteren van media te weinig verstand te hebben, dan moet je het niet willen doen. Het gebrek aan strategie met media in de top was indirect voelbaar op de vloer. [...] Het voortdurend wisselen van inzichten en strategie door KPN deed de rest. Tijden van geld en vertrouwen werden afgewisseld met een plek op de schopstoel voor Planet.nl."

Censuurstatuut

Behalve een gebrekkige strategie bemoeide KPN zich ook met de inhoud. "Dat KPN in de barre jaren de berichtgeving van Planet Multimedia censureerde, is een zwarte bladzijde. [...] Een redactiestatuut waarin de KPN-censuur vorm kreeg mocht van de hoofdredactie van Planet.nl niet openbaar worden", aldus Olsthoorn. "Maar KPN was alles bij elkaar in de omgang toch een loyale en betrouwbare vader door de jaren heen. Dat is ook veel waard."

Olsthoorn gaat afkicken van Planet Multimedia en dan 'vrolijk verder' met zijn andere projecten Netkwesties en Leugens.nl.