Dat is de boodschap van een open brief aan Eurocommissaris Viviane Reding (Informatiemaatschappij en Media), afkomstig van de anti-drm organisatie Defective by Design.

Eerder deze week ontvouwde Reding haar plannen om de Europese markt voor online muziek, films en games te stimuleren.

Zij pleitte bij die gelegenheid ondermeer voor het verbeteren van de interoperabiliteit van verschillende drm-systemen. Defective by Design stelt dat dat een heilloze weg is. De mogelijkheden om de interoperabiliteit van drm-systemen te verbeteren, zijn volgens de organisatie 'inherent beperkt'.

"Elke implementatie van drm, of die nu gestandaardiseerd is of niet, ontzegt de gebruikers de mogelijkheid om hun software te veranderen, te verbeteren of te verspreiden", stelt Defective by Design. "Dit is een aanval op de vrije en eerlijke uitwisseling van informatie."

Reding meent dat drm nodig is om de 'ontwikkeling van innovatieve zakenmodellen' te kunnen garanderen. Als de makers van creatieve producten met behulp van drm hun inkomsten kunnen veiligstellen, zullen zij eerder geneigd zijn om te investeren in online aanbod, zo is de gedachte.

Sony BMG

Volgens de opstellers van de open brief zijn de plannen van Reding 'onverantwoordelijk' – zeker omdat inmiddels alle grote muziekmaatschappijen hebben besloten om af te stappen van het gebruik van drm bij het aanbieden van muziekdownloads. Sony BMG was deze week het laatste platenlabel dat overstag ging.

Het langzaam maar zeker loslaten van drm is voornamelijk ingegeven door de wensen van consumenten. "Drm straft de onschuldige meer dan de piraat", vatte onafhankelijk analist Rob Enderle het eerder deze week samen.

Defective by Design vraagt tegenstanders van drm om de open brief aan Reding te ondertekenen. Ook roept de organisatie om op maandag telefonisch te protesteren tegen de voorstellen van de Eurocommissaris.