Dit melden de vakbonden FNV Bondgenoten en De Unie. De medewerkers zijn ontslagen door Centric. Volgens de bonden heeft Centric "een formele verantwoordelijkheid" maar Kasteel zou de morele verantwoordelijkheid dragen. "Als Centric op deze onzorgvuldige wijze mensen ontslaat dan kan de heer Kasteel toch niet de andere kant op kijken?", aldus de bonden.

Centric nam eerder de verliesgevende business process outsourcing-tak van Ordina over. Later ontsloeg Centric een zestigtal medewerkers. Centric deed alle ontlsagen medewerkers een individuele aanbieding. Op die manier tracht Centric de vakbonden buiten de deur te houden, zeggen de bonden.

Sociaal plan

Volgens de bonden is de aanbieding van Centric een stuk lager dan het sociale plan van Ordina, waar de werknemers niet meer onder vallen na de overname. "Het lijkt er dan ook sterk op dat Ordina het ontslag van de Ordina BPO-werknemers aan Centric heeft willen overlaten om zo - ten koste van deze werknemers - goedkoper af te zijn" ageren FNV en De Unie.

Ook stellen de vakbonden dat Centric heeft verzuimd een ondernemingsraad op te richten en deze OR om advies te vragen. Elk bedrijf in Nederland met 50 of meer werknemers (dus geen fte's) is verplicht een ondernemingsraad te hebben.

In de petitie (pdf) wordt een dringend beroep gedaan op Ordina-topman Kasteel. "Laat zien dat u als CEO van Ordina uit het juiste hout gesneden bent en dat

u ook oog hebt voor de belangen van deze tot voor kort Ordina- medewerkers!", schrijven de bonden.