Zimmermann heeft het versleutelingprogramma 'Pretty Good Privacy' begin jaren negentig ontwikkeld. Het programma deed de computerwereld destijds versteld staan. De door het programma versleutelde gegevens bleken namelijk niet te kraken. In 1997 verkocht Zimmermann PGP aan Network Associates.

Network Associates heeft PGP uitgebracht als een commercieel pakket voor de consument en het bedrijfsleven. De consumenteneditie is jammerlijk mislukt. Het bedrijf heeft hierop getracht de PGP divisie te verkopen, maar er was geen koper voor het onderdeel te vinden. Uiteindelijk belandde het product in de ijskast van Network Associates.

Douglas Hurd, Senior Product Manager verklaarde tegenover NewsForge dat huidige gebruikers zullen worden ondersteund, maar dat er geen nieuwe licenties van het programma meer zullen worden verstrekt.

Sleutels en internet

PGP was in de jaren negentig zeer vooruitstrevend. Het programma maakt gebruik van een zogenoemde privé-sleutel en een publiek bekende sleutel. De publieke sleutel kan aan iedereen bekend gemaakt worden. Met deze sleutel is het mogelijk een bericht te versleutelen voor de ontvanger. Om dit bericht te kunnen lezen is echter de privé-sleutel nodig.

Deze aanpak, waarbij de sleutel voor iedereen openbaar is, was op het moment dat PGP werd uitgebracht revolutionair. Vooral omdat PGP al zeer snel na de introductie gebruik maakte van databases op het internet waar publieke sleutels worden opgeslagen.

De Toekomst

Hoewel Zimmermann heeft aangegeven de rechten op PGP terug te willen kopen is het zeer onwaarschijnlijk dat dit ook daadwerkelijk zal gebeuren. Philip Zimmermann heeft namelijk niet het geld om het bedrijf terug te kopen.

De programmeur heeft geopperd om, mocht het programma niet aan hem worden verkocht, de broncode beschikbaar te stellen.