Net TV zal in Europa komen op de 8000 en 9000 series en het Cinema 21:9 toestel. De toestellen krijgen internettoegang zonder extra decoder, computer of abonnement worden. De tv maakt draadloos of via een ethernetkabel gebruik van de bestaande internetverbinding.

De televisie heeft een ingebouwde ip-connectie die via het thuisnetwerk contact maakt met het internet. Om web-based video's te bekijken heeft de TV een native mpeg4-capable video player (decoder). Kijkers kunnen met de afstandbediening browsen.

Contentpartners

Philips heeft deals geloten met diverse contentpartners. Voor Nederland zijn er deals gesloten met onder andere Buienradar, Radio538, Tunein.fm, Sportwereld,  PSV, MijnAlbum, PhotoTV, Bright.tv, TomTom, NS en OV9292.

Zij zullen in speciaal geschreven applicaties aanwezig zijn op de startscherm van Net TV. Rechtsbovenin de startpagina van het Net TV-systeem zullen advertenties geplaatst worden. De woordvoerder wil niet vertellen hoe de verdeling van de opbrengsten precies is.

Open standaard

De toepassingen van de contentpartners zijn speciaal gemaakt voor Net TV, omdat een open standaard voor internet op televisie nog ontbreekt. "We verwachten en prefereren een open standaard maar dat is nu nog in ontwikkeling. Philips is van plan om een open ontwikkelingswebsite aan te bieden aan derden om services te ontwikkelen voor onze Net TV feature", zegt de woordvoerder.

Er zit ook een Opera-browser in Net TV, waarom je ook andere sites kan bezoeken. Philips-woorvoerder Saskia Maas kan alleen niet garanderen dat alle sites goed vertoond worden. "De TV ondersteunt geen Flash. Ook zal het soms moeilijk teksten lezen zijn, omdat je verder van een tv afzit dan een computer."

Uitzendinggemist

Uitzendinggemist.nl zal vooralsnog niet beschikbaar zijn op Net TV. Volgens de woordvoerder is dat wel een interessante partij, maar is er nog geen contact geweest voor een toepassing op de Philips-toestellen. "We hebben ons tot nu toe vooral geconcentreerd op weer, verkeer en entertainment, zoals het delen van foto's en video", zegt de woordvoerder.

De televisietak van Philips heeft te maken met tegenvallende verkoopcijfers. Door de verminderde verkoop leden de tv-activiteiten een verlies van 413 miljoen euro in het vierde kwartaal.

Niet uniek

Het idee om televisie interactief te maken is niet nieuw. LG en Sony integreren bijvoorbeeld al een tijd diensten van Yahoo in hun tv-toestellen. Microsoft gebruikt bijvoorbeeld Windows Mediacenter Edition en de Xbox 360-spelconsole om internet en tv te combineren. Apple heeft Apple TV.