Het Europese voorstel voor softwarepatenten staat maandag opnieuw op de agenda van de landbouwministers. Volgens werkgeversorganisatie VNO-NCW is het Europees voorstel om softwarepatenten aan te nemen vooral een verheldering van de huidige situatie.   "Wij kunnen ons vinden in het voorstel van de Europese Commissie en van de Raad", vertelt Joke van den Bandt-Stel, secretaris technologiebeleid bij VNO-NCW, tegenover WebWereld. "Met de amendementen van het Europees Parlement zijn we ongelukkig." Toch is de vereniging niet blind voor de commotie die ontstaan is en houdt bewust de optie open dat er geen nieuwe richtlijn komt. "Met de huidige situatie kunnen we prima leven", meent Van den Bandt-Stel. Ook Philips-woordvoerdster Carolien Kamerbeek is tevreden met de huidige situatie: "De huidige richtlijn is een goed idee om onduidelijkheid tegen te gaan. In zowel het voorstel als de huidige situatie is software 'as such' niet patenteerbaar en dat vinden we prima." 

Schadelijk 

De veranderingen die het Europees Parlement na kritiek van onder andere de Foundation for a Free Information Infrastructure (FFII) heeft doorgevoerd, vallen minder goed. "De amendementen die daar zijn aangenomen zijn ronduit schadelijk voor Philips", meent Kamerbeek. "Veel van onze huidige uitvindingen zouden niet meer kunnen worden gepatenteerd en dat kan niet de bedoeling zijn."  In september dreigde het elektronicaconcern daarom nog te stoppen met het ontwikkelen van software in Europa als het niet mogelijk zou worden om een softwareoctrooi aan te vragen. De softwareontwikkeling zou in dat geval worden overgeheveld naar Amerika en Azië.

Verstandig

VNO-NCW heeft wel eens het gevoel dat sommige tegenstanders doorslaan en algemene kritiek op het patent systeem projecteren op de softwarepatenten. "Er zijn toch wel wat patenten aangevraagd, waarbij je afvraagt of dat nou verstandig was?", betoogt Van den Bandt-Stel.   "Dat geldt overigens ook voor andere industrieën zoals biotech. Dat willen we ook niet, want we hebben meer aan een goed draaiend systeem dan een zichzelf doodslaand systeem." 

Onderuit 

Ook Philips erkent dat er voorbeelden zijn, waarbij vindingen niet voldoen. Maar volgens Kamerbeek gaat dat maar om een klein aantal gevallen, die ze schat op zo'n 3 procent. "Waar we bang voor zijn is dat nu het systeem onderuit wordt gehaald", legt Kamerbeek uit. "Het is net als het rechtssysteem, omdat mensen onschuldig in de gevangenis zitten schaf je het rechtssysteem niet af!"