Ook de omzet van het bedrijf daalde licht. Deze kwam 2 procent lager uit op 31,8 miljard euro. De resultaten van de elektronicafabrikant worden vooral gedrukt door de afschrijvingen op enkele investeringen. In totaal schrijft het bedrijf ruim 3,3 miljard euro af.

Investeringen

Philips lijkt vooral last te hebben van een forse waardevermindering van zijn belangen in bepaalde ondernemingen. De grootste aderlating moet Philips doen op zijn belang in het Franse Vivendi Universal. In totaal heeft Philips op dit belang al 2,3 miljard euro moeten afschrijven. Philips heeft ook een belang in Atos Origin. De waarde van dit bedrijf is als sneeuw voor de zon gesmolten. Philips heeft hiervoor in het vierde kwartaal een eenmalige last van 921 miljoen euro genomen.

Vooruitzichten

Ondanks de tegenvallende cijfers is Philips-topman Gerard Kleisterlee te spreken over de jaarcijfers. "Het behaalde bedrijfsresultaat is bemoedigend", meent Kleisterlee. Ondanks dat de topman de cijfers `bemoedigend' noemt, blijft het bedrijf terughoudend met toekomstvoorspellingen. "De economische vooruitzichten zijn onzeker. Daarom zullen wij ons actieprogramma, met verdere kostenbesparingen en vermindering van de schulden, voortzetten." Het bedrijf is druk bezig met de schulden te verminderen. Het bedrijf wil middels kostenbesparingen een miljard euro besparen. Het afstoten van niet-kernactiviteiten moet het bedrijf nog eens een miljard euro besparen.