Met de techniek die Philips ontwikkeld heeft is mogelijk om LCD-schermen op allerlei soorten ondergrond te smeren. Dat kan een stuk plastic zijn maar ook een muur. Zelfs het gebruik op kleding sluit Philips niet uit. De verfbare schermen zijn volgens Philips goedkoper te produceren.

Philips noemt de nieuwe techniek 'photo-enforced stratification'. Daarbij wordt een mengsel van vloeibare kristallen en polymeren op een ondergrond gesmeerd. Na blootstelling aan ultraviolette straling worden de twee stoffen gescheiden. De onderste laag wordt gevormd door de vloeibare kristallen. Hier bovenop ligt de beschermende laag polymeren.

Als het op deze manier gevormde scherm wordt aangesloten op bijvoorbeeld een computer, kunnen de kristallen zodanig geordend en gekleurd worden dat hetzelfde effect bereikt wordt als bij een gewoon LCD-scherm.

Philips benadrukt dat bij deze techniek nog om een prototype gaat. De techniek is nog lang niet klaar om commercieel toegepast te worden. Volgens een woordvoerder van het elektronicabedrijf duurt het zeker nog jaren voordat de eerste commerciële toepassingen hun weg naar de klant vinden.

<P align="center"><img src="/illu/nieuws/11078.gif" alt="" border="0" />