Dit heeft de Amsterdamse elektronicafabrikant dinsdag bekendgemaakt. De winst van het bedrijf viel hoger uit dan analisten hadden verwacht. De omzet daalde daarentegen met 4,4 procent tot net geen zeven miljard euro. De hogere winst komt volgens Philips vooral door de bijdrage van 239 miljoen euro van niet-geconsolideerde deelnemingen. De lagere omzet zou veroorzaakt zijn door de lagere wisselkoers van de dollar.

Bedrijfsresultaat

Hoewel de nettowinst van het elektronicaconcern is gestegen, is het bedrijf er niet in geslaagd met de eigen activiteiten in de plus te sluiten. Philips heeft het derde kwartaal een bedrijfsverlies van 126 miljoen euro geleden. In dezelfde periode een jaar geleden boekte het concern nog een positief bedrijfsresultaat van 135 miljoen euro. Het dalende bedrijfsresultaat wordt vooral veroorzaakt door Philips' consumententak en halfgeleiderdivisie. Dit komt volgens Philips-topman Gerard Kleisterlee door de herstructureringskosten als gevolg van de ontslagrondes. "We zien dat onze veranderingprogramma's een positieve invloed hebben op onze resultaten", aldus Kleiserlee. "De vergelijkbare omzet steeg met 6 procent, met name bij de halfgeleidertak." Volgens de directeur heeft de chipdivisie nu het ergste achter de rug. "De geplande herstructureringslasten bij Semiconductors zijn nu volledig genomen. We verwachten dat deze divisie in het vierde kwartaal weer winstgevend zal zijn."

Vooruitblik

Ondanks de positieve noot van de topman, zegt het bedrijf wel last te hebben van de veranderingen in de consumentenelektronica-industrie. Dit is voor Philips aanleiding tot eind 2005 nog eens 400 miljoen euro extra te besparen.