Philips start op woensdag met de verkoop van de benodigdheden in een automaat van hogeschool Inholland in Diemen. De komende drie maanden voorziet Philips vijftig automaten, die de naam 'Upload Area' dragen, van batterijen, oordopjes voor mp3-spelers en usb-sticks. De kosten van de producten zijn maximaal 30 euro.

Kopers kunnen de onder andere met hun chipknip betalen, zo meldt het ANP. Als de 'testfase' met de vijftig automaten die in ziekenhuizen, bedrijven, treinstations en vooral op hogescholen en universiteiten te vinden zijn, succesvol verloopt, wordt het aantal automaten waarin de Philips-artikelen verkrijgbaar zijn, opgevoerd.

Volgens directeur Jan-Willem Grievink van het Foodservice Instituut Nederland worden de automaten steeds meer ontdekt door consumenten. Het instituut verwacht dat de automaten, waarvan er momenteel zo'n 220.000 in omloop zijn, in Nederland aan populariteit zullen winnen. In Amerika zijn al veel 'non-food'-artikelen verkrijgbaar in de automaten, zoals Reebok-sportschoenen en Ipods.