Elektronicaconcern Philips heeft in het derde kwartaal de omzet zien stijgen tot 6,3 miljard euro. Dat is 1 procent meer dan een jaar eerder. De winst voor belastingen (ebit) bedroeg 290 miljoen euro. In dezelfde periode vorig jaar was dat nog 353 miljoen euro, maar dat was zo hoog door een eenmalige bate van 136 miljoen euro.

De nettowinst bedroeg 4,24 miljard euro, tegen 1,44 miljard euro een jaar eerder. Dat de winst zo hoog is, komt voornamelijk door de verkoop van 80 procent van de chipdivisie. In het derde kwartaal verkocht Philips voor 6,4 miljard euro 80 procent van het onderdeel Semiconductors aan investeerders Kohlberg Kravis Roberts & Company, Silver Lake Partners, Alpinvest Partners, Bain Capital en Apax. Philips heeft nog een belang van 20 procent in het chipbedrijf dat tegenwoordig NXP heet.

Bijna alle divisies binnen Philips deden het beter dan vorig jaar. Alleen daalde de omzet bij het onderdeel consumentenelektronica met 5 procent.

De positieve cijfers van Philips zijn vooral te danken aan de DAP-afdeling (huishoudelijke producten en persoonlijke verzorging, zoals tandenborstels, Senseo-koffieapparaten en scheerapparaten). Bij de DAP-divisie groeide de omzet in een jaar tijd met 18 procent tot 614 miljoen euro. Ook de lichtdivisie liet een groei zien van 16 procent tot 1,37 miljard euro.