In een verklaring liet Philips weten dat er 383 miljoen aandelen de verkoop in gingen voor investeerders op de lange termijn. "Als resultaat van deze verkoop bezit Philips geen belang meer in TSMC", aldus een woordvoerder van Philips.

De oprichter van TSMC Morris Chang wist Philips meer dan 20 jaar geleden ervan te overtuigen om te investeren in zijn bedrijf en een deel van de chips voor Philipsproducten door zijn fabriek te laten produceren. Hierdoor werd het Europese concern een van de eerste investeerders en klanten van de Taiwanese chipfabrikant.

Sinds die periode heeft Philips zijn focus verlegd waarbij een groot deel van de chip-afdeling in 2006 werd verkocht.

Contractfabricage

TSMC introduceerde in 1980 een nieuwe manier van chipfabricage genaamd 'foundry'. Dit is een fabricageproces op contractbasis. Het Taiwanese bedrijf specialiseerde zich in het produceren van chips, zodat zijn klanten zich konden concentreren op het ontwerpen ervan.

Voorheen hadden kleinere bedrijven die chips ontwerpen twee mogelijkheden als ze een fabrikant zochten: zelf een fabriek kopen of een grote chipfabrikant als Intel of Motorola benaderen om de chips voor hen te maken. Probleem hierbij was dat de grote bedrijven hun eigen fabriekscapaciteit vaak zelf nodig hadden, dus kleinere bedrijven kregen alleen de mogelijkheid om fabrieken te huren als de vraag naar chips laag was.

Met de komst van TSMC hadden ook kleinere chipontwerpers een fabrikant waar ze op konden vertrouwen en sindsdien heeft de markt een vlucht genomen.

Eerder deze week liet Rick Tsai, de huidige topman van TSMC, echter weten dat zijn bedrijf zware tijden tegemoet gaat. Hij gaf aan dat het er bij het vooruitzicht voor het derde kwartaal rekening dient te worden gehouden met tegenvallende resultaten.