Het zou gaan om fabrieken in Eindhoven, Sittard en Stadskanaal. Ook het dochterbedrijf in het Duitse Aken moet dicht. In de Nederlandse vestigingen zijn respectievelijk 347, 150 en 52 mensen werkzaam. De FNV vreest, net als vakbond De Unie, dat alle werknemers zonder voorzieningen op straat komen te staan.

De klap komt enigszins onverwacht, omdat er in december nog een akkoord bereikt was over een sociaal plan. Daarin werd onder meer vastgelegd dat overtollig personeel begeleid zou worden. Ook zou Philips Displays zijn belang in de joint venture met LG tot nul afboeken. Daarvoor werd een last genomen van 460 miljoen euro.

Philips heeft nu besloten de fabrieken te sluiten omdat het een onhoudbare schuld heeft opgelopen. De snelle omslag naar platte beeldbuizen, de afgelopen jaren, ging gepaard met een sterke prijserosie van traditionele tv's.

LG Philips Displays is een joint venture tussen Philips en het Koreaanse LG Electronics. Het Financieel Dagblad schat dat Philips er sinds 2001 meer dan 2 miljard euro aan heeft verloren.