<p/><img src="/image/nw_letter_snippers.gif" width="13" height="13" border="0" alt="Snippers" align="LEFT"/> - De kwaliteit van zelfgebakken cd's wordt beter dan de schijfjes die in de fabriek geperst worden, aldus Philips.

Het elektronicaconcern lanceert volgende week tijdens de CeBIT-beurs een nieuwe technologie die het 'brandproces' optimaliseert, Thermo Balanced Writing. "Daardoor kan de kwaliteit van een zelfgebrande cd die van een voorbespeelde cd die je in de winkel koopt overstijgen", aldus een Philips-woordvoerder.

Dat betekent niet dat de zelfgebakken cd beter klinkt dan de kant-en-klare. Maar wel worden de blanco schijfjes volgens het concern duurzamer. Zij zijn beter bestand tegen hitte of vocht en kunnen ook op bijvoorbeeld een gammele cd-romdrive worden afgespeeld. Alle nieuwe cd-r en cd-rwdrives van Philips zullen worden uitgerust met de technologie.

<img src="/image/nw_letter_snippers.gif" width="13" height="13" border="0" alt="Snippers" align="LEFT"/> - Fuckedcompany.com, de populairste online begraafplaats voor internetbedrijven, doet mee met de trend om geld te gaan vragen voor geleverde diensten. Het bedrijf stelt tegen betaling haar archief met tips beschikbaar.

Fuckedcompany.com heeft sinds haar oprichting mei vorig jaar via e-mail 43.000 tips ontvangen over bedrijven die in de problemen verkeren. Daarvan zijn er slechts zo'n 1400 op de site gepubliceerd. Tegen betaling kan nu het volledig archief met tips en geruchten bekeken worden. De site lanceert twee betaalde diensten. De diensten zijn volgens oprichter Phil Kaplan bedoeld voor onder meer journalisten en investeerders.

Voor deze groepen is de site tot een belangrijke informatiebron uitgegroeid. Volgens Kaplan hebben al veel investeerders geld verdiend met de informatie op Fuckedcompany, en is het daarom niet meer dan redelijk dat zij daarvoor gaan betalen.

<img src="/image/nw_letter_snippers.gif" width="13" height="13" border="0" alt="Snippers" align="LEFT"/> - Ook bij MP3.com komt een einde aan een gratis dienst. Maar dit keer zijn het de artiesten in plaats van de bezoekers die moeten gaan betalen. Om in aanmerking te komen voor de kleine vergoeding van MP3.com die bands ontvangen voor elke keer dat een nummer wordt beluisterd of gedownload op de site, moeten zij vanaf 1 april twintig dollar per maand gaan betalen.

Tot nu toe konden bands gratis hun muziek aanbieden op de site. Voor elke keer dat een nummer beluisterd of gedownload werd, kregen zij een kleine vergoeding. Dit 'Payback for Playback'-programma is door CEO Michael Robertson altijd geprezen als een revolutionaire verandering in de economie van de muziekindustrie. Robertson verwees er elke keer naar als internet onder vuur lag als broednest voor muziekpiraterij.

Bands kunnen nog wel gratis hun muziek op de site zetten, maar dan krijgen ze geen vergoeding meer voor downloads. Om nu nog wat te verdienen aan MP3.com, moet een band dus minstens 240 dollar aan royalties per jaar ophalen. Voor verreweg de meeste deelnemers aan het programma is dat niet weggelegd.