In 2009 gaat Philips wereldwijd zesduizend arbeidsplaatsen schrappen, ongeveer 5 procent van het totale werknemersbestand. De huidige markt en de verminderde vraag naar de producten zijn de belangrijkste reden voor de ontslaggolf. Het concern heeft nog niet bekend gemaakt hoeveel werknemers in Nederland hun baan verliezen.

Gelijktijdig met de ontslagronde bracht Philips ook de cijfers van het laatste kwartaal van 2008 en de jaarcijfers van 2008 uit. Over het heel 2008 leed het bedrijf een verlies van 186 miljoen euro. Dat komt voornamelijk door het zeer slechte vierde kwartaal, waarin Philips een verlies leed van 1,5 miljard euro. Het miljardenverlies is het eerste verlies voor het bedrijf sinds 2003. In 2007 boekte de onderneming nog een winst van 4,1 miljard euro.

Gezondheid

Met de ontslagronde hoopt Philips de komende jaren 400 miljoen euro te besparen. Een van de redenen voor de teleurstellende cijfers is de tegenvallende verkoop van televisies. Door de verminderde verkoop leden de tv-activiteiten een verlies van 413 miljoen euro in het vierde kwartaal. Maar de CEO van Philips, Gerard Kleisterlee, denkt dat zijn bedrijf de zware tijden door kan komen. "We gaan ervan uit dat de genomen maatregelen ons zullen helpen om, ondanks de onduidelijke vooruitzichten, goed te blijven draaien in de sector."

Een van de weinige divisies van Philips die wel gezonde resultaten behaalde in het vierde kwartaal, was de Healthcare divisie. Binnen die divisie, dat apparatuur levert voor de gezondheidssector, boekte 14 procent meer winst. Kleisterlee verwacht dat die divisie volgend jaar de grootste zal zijn binnen Philips.

Directe concurrenten in de markt voor consumentenelektronica, zoals Sony en Samsung, zagen hun verkoopcijfers ook achteruit hollen. Beiden ondernemingen haalden als reactie ook flink de bezem door het werknemersbestand.