Michael Dolan moet niet alleen zeven jaar de cel in, hij blijft ook drie jaar onder toezicht staan, oordeelde de strafrechter in Connecticut. Vorig jaar bekende Dolan schuldig te zijn aan fraude en identiteitsdiefstal.

Volgens de openbare aanklager Edward Chang was Dolan de grote man achter een phishingscam waarbij hij en nog vijf andere mannen duizenden e-mailadressen van AOL gebruikers buitmaakten. Vervolgens infecteerden zij de pc's van de gedupeerden, waarna deze niet meer op AOL konden inloggen zonder hun credit cardgegevens, rekeningnummers en andere persoonlijke informatie prijs te geven. Dolan en zijn trawanten bestookten AOL-klanten van 2002 tot 2006.

Kwaadaardige wenskaarten

Slachtoffers ontvingen wenskaarten via e-mail die stiekem de pc van de ontvanger infecteerden met malware die het inloggen bij AOL onmogelijk maakte zonder persoonlijke gegevens in te voeren. De wenskaarten leken afkomstig te zijn van sites als Hallmark.com of BlueMountain.com. Tevens bestookte Dolan zijn slachtoffers met nepmailtjes die van AOL afkomstig leken te zijn. In deze mails werd om credit cardgegevens gevraagd. Met de buitgemaakte kaartgegevens werden laptops, gameconsoles en waardecheques gekocht, aldus de aanklager.

Verzachtende omstandigheden

De advocaat van Dolan diende een verzoek in voor een lichtere straf, waarbij hij aangaf dat zijn cliënt leed aan een ernstige mentale aandoening en dat Dolan een aantal slechte beslissingen had gemaakt nadat zijn vader zelfmoord had gepleegd. Ook gaf zijn advocaat aan dat er waarschijnlijk minder dan 50 AOL klanten ten prooi waren gevallen en dat er in totaal slechts 43.000 dollar is buitgemaakt, veel minder dan werd aangetoond door de overheid.

Berekenend meesterbrein

Chang schetste echter een compleet ander beeld van Dolan. Volgens een memorandum van Chang heeft Dolan geprobeerd een medeverdachte om te kopen, heeft hij iemand gedreigd te vermoorden waarvan hij dacht dat het een informant voor de overheid was en heeft hij zijn eigen vriendin overgehaald om onder ede een valse verklaring af te leggen. Chang schreef: "Michael Dolan is een geboren leider – een leider van criminelen.". Eerder heeft Dolan bekend dat hij met zijn activiteiten meer dan 400.000 dollar van minstens 250 slachtoffers heeft buitgemaakt, aldus het memorandum van Chang.

Het is niet de eerste keer dat Dolan in aanraking komt met Justitie: eerder is hij al veroordeeld voor twee jaar voorwaardelijk omdat hij zichzelf toegang verschafte tot een beveiligde computer zonder toestemming. Later is hij veroordeeld tot negen maanden gevangenisstraf omdat hij in die periode toch weer de fout in ging.