De beheerder van een internetcafé in Den Haag merkte dat drie mannen bezig waren met het verzenden van duizenden oplichtersmails. In de mail werd de ontvanger gemeld dat hij een prijs in een loterij heeft gewonnen. De prijs is echter pas te incasseren als er een geldbedrag wordt gestort.

De beheerder van het internetcafé belde direct de politie die de mannen vervolgens aanhield op verdenking van poging tot oplichting. De verdachten zijn naar verluidt twee Nigerianen en een man uit Burundi. De komende dagen zal onderzocht worden hoe groot hun rol precies is geweest in deze zaak.

De aanhouding van de drie verdachten maakt deel uit van het project Apollo, zo laat het Openbaar Ministerie weten. Apollo is de naam van het onderzoek naar oplichting door West-Afrikaanse criminele netwerken via zogeheten 419-fraude.

Hierbij benaderen de verdachten slachtoffers per e-mail en vertellen dat ze een groot geldbedrag kunnen krijgen, bijvoorbeeld vanwege een erfenis, loterij of een investering. De slachtoffers die aangifte hebben gedaan, hebben al grote geldbedragen aan de oplichters betaald, variërend van 8500 euro tot 2,5 miljoen.

Sinds oktober vorig jaar zijn al tientallen verdachten aangehouden.