De url-verkorter die microblogdienst Twitter standaard gebruikt, is gisteravond voor miljoenen gebruikers wereldwijd offline geweest. Links in tweets waren hierdoor onbereikbaar aangezien de automatisch ingekorte webadressen werden omgeleid via t.co. Een phishingklacht bij een Australisch bedrijf blijkt de oorzaak, meldt tech-nieuwssite Cnet.

Hele domein bevroren

Twitter vertrouwt voor het Colombiaanse domein t.co namelijk op domeinregistrar Melbourne IT. Dat bedrijf heeft een fout gemaakt bij de afhandeling van een klacht over phishing. Het hele t.co-domein is per ongeluk bevroren (op de status ClientHold gezet).

Die op Twitter.com ingekorte url's zijn niet altijd als zodanig zichtbaar voor Twitter-gebruikers, afhankelijk van hun Twitter-programma of -app. De automatische inkorting gebeurt ook voor links die al door een andere dienst zijn ingekort. Tweets met links naar informatie over het platliggen van t.co waren hierdoor ook onbereikbaar.

40 minuten later

Het Australische domeinbedrijf laat aan Cnet weten dat de fout snel is opgemerkt en binnen zo'n 40 minuten is gecorrigeerd. Het herstel voor eindgebruikers is kort daarna gekomen. Twitter zelf maakt in een statusupdate heel kort gewag van de storing.