Directeur Al Sisto van Phoenix weet wat iedereen weet: "De gebruiker is de zwakste schakel in de beveiling van het netwerk. Hoe moet een systeem weten of jij daadwerkelijk bent wie je zegt wie je bent? Wachtwoorden alleen voldoen al lang niet meer." Uiteraard heeft Phoenix de oplossing. De Trust Connector-software licht het hele systeem van de gebruiker door en genereert op basis van de aanwezige hardware een unieke sleutel. In combinatie met de gebruikelijke authenticatiemethoden van een bedrijf, zorgt dit voor een veilige aanmeldingsprocedure.

Sisto: "De gebruiker merkt helemaal niets van Trust Connector, omdat het draait voordat het besturingssysteem wordt geladen. Netwerkbeheerders daarentegen kunnen exact zien welke machines zich aanmelden en of deze machines ├╝berhaupt het netwerk op mogen. Heeft zo'n machine geen of een verkeerde sleutel, dan kan de gebruiker niet op het netwerk." Gebruikers die op eigen houtje hun systeem opwaarderen, hebben een probleem. Dan verandert namelijk de sleutel. Een upgrade van hardware zal dus altijd via de automatiseringsafdeling moeten verlopen.

Lucratiever

De opkomst van phishing, identiteitsdiefstal en de (online) diefstal van bedrijfsgegevens maken authenticatie een kritiek onderdeel van een bedrijf. "Het is veel lucratiever om online creditcardgegevens of bedrijfsplannen te stelen. Het levert meer op en de kans dat je gepakt wordt is vele malen kleiner. Sterker nog: in sommige landen ben je officieel niet eens strafbaar", lacht Sisto. "Momenteel leggen bedrijven veel vertrouwen bij de gebruiker neer, terwijl iedereen weet dat de gebruiker juist de zwakste schakel is in de beveiliging."

Phoenix is voornamelijk bekend van de bios van computers. Volgens bedrijven zoals Intel is de bios echter achterhaald en is er de afgelopen twee decennia niet veel meer aan gedaan. Mede daarom werkt Intel met Microsoft aan een opvolger voor de bios: efi (Extensible Firmware Interface). Sisto is daarentegen allesbehalve onder de indruk van de kritiek van de chipmaker.

Perspectief

"Vanuit Intel's perspectief lijkt het misschien alsof er niets gebeurd is", lacht Sisto hardop. "Uiteraard is de basis van de bios altijd hetzelfde gebleven. Daarvoor is het ook een basic input/output system. Dat er in twee decennia niets meer aan gedaan is, bestrijd ik." Naast regelmatige updates voor een bios, heeft Sisto een ander argument. Hij herstart zijn laptop en nog voor het besturingssysteem gestart is heeft hij een mailclient voor zich van de FirstWare-software van Phoenix. Hij kan zo bij al zijn contactpersonen en e-mailberichten. Sisto: "Hoezo er is niets met de bios gebeurd?"