De gemeente wilde rond de expositie over het 50-jarig jubileum van de Wereldtentoonstelling 1958, waarvoor het wereldberoemde Atomium werd gebouwd, historische foto's van internetters gebruiken. Het stuitte daarbij echter op de strenge auteursrechtelijke regels rond beelden van het bouwwerk.

Mechelen startte vrijdag een internetcampagne voor het werven van fanatieke Photoshoppers die willen helpen bij het weggummen van het Atomium in familiefoto's. Dat maakte de gemeente vrijdagmiddag bekend in een persbericht (PDF).

De redactie van Webwereld wil na intern beraad deze illustratie voordragen.

Zeventig jaar

Beelden van het Atomium zijn tot zeventig jaar na de dood van architect Waterkeyn beschermd. Volgens de Stad Mechelen is dat een probleem, 'zeker voor een werk zoals het Atomium dat ondertussen een Belgisch icoon geworden is en op heel wat toeristische foto's prijkt'.

De stichting die het Atomium beheert, eist dat bij elke foto waarop het bouwwerk staat, ook onschuldige vakantiekiekjes op sites als Flickr.com, voor publicatie toestemming wordt gevraagd.

Copyrightmelding

Ook moet de mededeling '© vzw Atomium' telkens worden vermeld. Elk gebruik van het beeld moet eveneens aan rechtenorganisatie SABAM worden gemeld. Geconstateerde schendingen worden volgens de stichting ook daadwerkelijk vervolgd.

Photoshoppers die helpen met het wegretoucheren van alle honderden reeds ingezonden Atomium-foto's op de site van de expositie kunnen een gratis kaartje voor de tentoonstelling winnen.

De gemeente vraagt internetters ook hun eigen Atomium te bouwen. 'Want het auteursrecht zegt namelijk niets over creaties gebaseerd op een kubisch gecentreerde ijzerkristalstructuur.'