Gutmans somde de belangrijkste verbeteringen van PHP op tijdens ZendCon 2008, de conferentie van zijn bedrijf Zend Technologies. "De gemeenschap heeft werk verzet om een veel betere binaire package voor PHP op Windows te bouwen, met de meest recente compilers van Microsoft", aldus Gutmans. De libraries van derden om applicaties op Windows te draaien worden ook geactualiseerd, zodat de ondersteuningen voor xml, grafische controle en databasetoegang worden toegevoegd.

Andere belangrijke toevoegingen zijn Namespaces en Garbage Collection. Met de eerste kan code van verschillende PHP-bronnen met elkaar verweven worden waardoor onderhoud en hergebruik makkelijker en efficiënter wordt. "De functie maakt het mogelijk om applicaties modulair op te bouwen, wat het makkelijker maakt om ze bij te houden", aldus Gutmans, "en het maakt het makkelijker om verschillende frameworks door elkaar te gebruiken." 'Garbage Collection, die volledig zal worden geïmplementeerd in 5.3, zorgt ervoor dat langdraaiende scripts geen geheugenlekken gaan vertonen.

Bèta in oktober

Phar (PHP-archive)-bestanden maken het mogelijk om applicaties in een enkel bestand te bundelen, en lijkt qua principe op de .jar-bestanden van Java. Een client library maakt het mogelijk om PHP met MySQL te integreren, terwijl over de volle breedte de prestaties zijn opgekrikt en alle PHP 5.2-applicaties gewoon onder 5.3 gaan werken, aldus Gutmans.

Een eerste bèta van PHP 5.3 zal volgens Gutmans in oktober verschijnen, terwijl de release candidate wordt verwacht in de eerste drie maanden van 2009.