Roel Pieper, 'self proclaimed guru' en ex-topman bij Philips, is de laatste nono die zich aan het rijtje mag toevoegen. Interessante figuren als Maurice de Hond en Jomanda gingen hem al voor.

Pieper pikt het niet meer. Althans dat is de verkorte boodschap die hij maandagavond aan televisiekijkend Nederland meegaf. In een interview met het tv-programma NOVA verklaarde de ex-topman de oorlog aan de politie.

En waarom? Niet omdat hij en zijn vrouw werden neergestoken. Nee, dat is een gepasseerd station. Aanleiding voor de klacht is gelegen in het feit dat het politieapparaat niet geïnteresseerd was in een klacht van Herr Pieper.

Enkele dagen voor het - inmiddels befaamde - steekincident op 'het landgoed' van Pieper, heeft de dader ook al rondgelopen in de tuin van Pieper. De vrouw van Pieper ontdekte de man echter in de tuin en waarschuwde de politie.

Wat schetst mijn verbazing? De politie is gekomen! Of dit komt doordat familie Pieper maandelijks een fors bedrag op de bankrekening van een niet nader te noemen beveiligingsbedrijf stort, is mij niet geheel duidelijk.

Wat ik echter wel opvallend vind, is dat als familie Doorzon belt de politie veelal niet thuis geeft. 'Bezig met belangrijkere zaken', krijgen we dan te horen. En terecht, laat de politie maar boeven gaan vangen.

Ik heb mijzelf al beloofd dat als ik ooit bij een aanrijding betrokken ben, ik stug blijf volhouden 'wel wat last van mijn nek te hebben'. Gegarandeerd dat er een blik agenten wordt opengetrokken die vervolgens met toeters en bellen de stad onveilig mag maken. Ook terecht, wat mij betreft.

Maar goed, terug tot de essentie. Familie Pieper is na het eerste bezoek van de 42-jarige P.T. uit Amsterdam dus bezocht door de politie. In NOVA verklaarde Pieper doodleuk dat de twee agentes die langskwamen een 'ongeïnteresseerde houding' hadden.

"HB, hier de 10-04. Wij zijn ter plaatse. Zoals verwacht niets te zien", zal de melding naar het hoofdbureau hebben geluid. Geen boef meer te zien, constateerde toen ook familie Pieper. Voor de politie dus tijd om zich bezig te gaan houden met belangrijkere zaken.

Dagelijks wordt de politie overspoeld met omaatjes die denken dat zij binnen enkele ogenblikken beroofd zullen worden. Om nog maar niet te spreken van de bendes criminele jongeren die op de hoek van de straat een balletje schoppen.

En elke keer komt de politie weer opdraven. Bij Pieper blijkbaar sneller dan vroeger het geval was toen mijn buren de politie belde (gelukkig maar).

Pieper blijkt zich echter te ontpoppen als een ware oma annex boze buur. In het tv-programma hekelt hij de houding van de agentes. "Ze hadden een houding van 'er is niets gebeurd'. Het is maar een akkefietje."

Volgens de voormalig Philips-bestuurder wist de politie wie in de tuin was geweest en hebben ze niets met die informatie gedaan. Alsof de steekpartij dan te voorkomen was geweest...

Hoeveel complottheorieën ik ook verzin, de verklaring 'het is maar een akkefietje' klinkt mij toch écht het meest logisch in de oren.

Pas ná de steekpartij, hoe onfortuinlijk ook, blijkt dat P.T. de Volkert van der G. van nieuwe economie is. De politie kon dit uiteraard niet voorzien (dit in tegenstelling tot Jomanda).

Ik vraag mij dan ook af wat of wie mijnheer Pieper het recht geeft een klacht tegen de politie in te dienen. Zijn portemonnee? Zijn status? Zijn landgoed? Nee. Pieper geeft zichzelf het recht, waarmee ik weer terug ben bij de 'gewaagde stelling' uit regel één.

Pieper is door de jaren heen bekender geworden. Zijn tuin en het omheinende hek zijn meegegroeid. Het lijkt erop dat Pieper meer aanspraak denkt te kunnen maken op veiligheid dan de rest van Nederland.

Zo vaak als ik - als goede burger - al gebeld heb over een onveilige situatie bij het station. De volgende keer dat ik beroofd word, dien ik dus gewoon een klacht in. De politie heeft immers niets met mijn informatie gedaan en weet donders goed wie er altijd bij het station rondhangen. Ik snap nu hoe werkt.