Hoewel het prepensioen van Beertema pas officieel 1 november ingaat, heeft de voormalig systeembeheerder van het Centrum voor Wiskunde en Informatica (CWI) donderdag al een afscheidsfeestje gehad.

Mede door de inspanningen van Beertema werd het CWI als eerste instelling buiten de VS aangesloten op NSFnet, de voorloper van het huidige internet. Veel mensen zien de systeembeheerder dan ook als de man die internet naar Europa heeft gehaald.

Beertema is al sinds mensenheugenis werkzaam bij het CWI als systeembeheerder. Aan de periode komt nu een einde. "Op papier althans", aldus Beertema in een reactie tegenover WebWereld.

"Officieel werk ik inderdaad niet meer bij het CWI. Het bloed kruipt echter waar het niet gaan kan, dus voorlopig laat ik het CWI niet los."

In afwachting van zijn prepensioen zit de systeembeheerder thuis. "Formeel heb ik vakantie. Ik had nog een maand of vier vakantie staan. Ik ben nog wel zodanig betrokken dat ik iedere week toch wel even langsga."

Beertema snapt dat hij op een gegeven moment toch ├ęcht afscheid moet nemen. "Pensioen zal op een gegeven onvermijdelijk zijn. Over een jaar of vijf moet het toch wel gebeurd zijn. Voor mij voorlopig geen geraniums."

Lees ook een eerder gepubliceerd interview met Beertema:

'Internet is gedebiliseerd'