Technici van de NSA hebben duizend manuren en 1,5 miljoen dollar gespendeerd om de computerstoring te herstellen. Vorige week kampte het ultra-geheime veiligheidsbureau met serieuze computerproblemen, waardoor het verzamelen van allerlei gegevens even op een laag pitje kwam te staan.

De storing is pijnlijk voor de NSA omdat het overheidsbureau zich afficheert als high-tech-organisatie waarbij de beste wiskundigen van Amerika werken. De NSA is verantwoordelijk voor de bescherming van Amerika's informatiesystemen. Het bureau analyseert daartoe constant alle soorten informatie die via satellieten, telefoonlijnen, kabels et cetera wordt verzonden. Ook het internetverkeer valt hieronder.

Een belangrijke bezigheid van het in Fort Meade gevestigde bureau is het decoderen van binnenkomende informatie en het zeer sterk coderen van eigen gevoelige gegevens.

De NSA – nooit scheutig met mededelingen – heeft niet bekendgemaakt wat aan de storing ten grondslag heeft gelegen. Volgens The Washington Post was de oorzaak softwarematig. Inmiddels werkt alles weer naar behoren, stelt NSA. Er zou geen belangrijke informatie verloren zijn geraakt.Eerdere relevante berichten: Windows achterdeur voor spionnen is 'flauwekul' (06 september 1999) Luistervink onder vuur (09 november 1998)