Pijnlijke missertjes op de site www.nu.nl. Binnen twee weken zaten ze er journalistiek luguber ver naast. Eerst vlak na het drama op het Terra College. In een hoofdartikel wordt bericht dat de dader zich heeft gemeld en dat de leraar, die in het hoofd is geschoten, vecht voor zijn leven. Vlak daarnaast de sowieso al niet te harden rubriek met geinige wizzeweetjes. Even lekker, vlak na de warme maaltijd, onbekommerd lachen om Vreemd Nieuws Uit Andere Culturen. Bijna altijd in het segment "man zag schaap voor paard aan en wint Jumping Amsterdam."

Even heerlijk die besogne van alledag vergeten en je de kolere lachen op Nu.nl om iemand die is overleden omdat "hij niet zijn parachute had opgevouwen maar per ongeluk een oude theedoek. Zijn huisgenoot merkte het pas toen ze kopjes afdroogde met een parachute en haar man dwars door het dak op haar aanrecht viel. De vaat was wel gelukkig droog".

Dat soort nieuws. "Man ziet schilpad voor laxeerpil aan." Dit keer, vlak naast het bericht over de neergeschoten leraar, werd er uitvoerig uit de doeken gedaan hoe een Amerikaanse man gewond was geraakt door een spijkerpistool. Ik citeer:

"(...) De 7,5 centimeter lange spijker zit diep in zijn schedel. Verwijderen is volgens artsen te gevaarlijk. Gewoon laten zitten is het advies. De hoofdpijn gaat vanzelf over. (...)"

Ja, mensen dat is lachen. Iets in je hoofd dat er vanzelf weer uitgaat. Een toppertje, dit bericht. De leraar lag ondertussen ook met iets in zijn hoofd dat er nooit meer uitging, maar dat was toeval.

Kon gebeuren. Lulden we verder niet over. Domme fout.

Gisteren. Onverwacht overlijdt actrice Guusje Nederhorst aan kanker. Min of meer onverwacht, want De Bladen hadden, uitdrukkelijk tegen de wil van de betrokkenen zelf, gepubliceerd over de slopende ziekte. Onsmakelijk gedoe. Onpeilbaar leed. Daar gaan we even niet lollig over doen. Helemaal niet zelfs.

Ik kijk in de rubriek 'achterklap' op Nu.nl. Een bericht over Guusje, bijna een volle dag nadat zij is overleden. Dit lees ik:

"(...) "We moeten een heel artikel doorworstelen om te ontdekken wat er nu eigenlijk met Guusje aan de hand is. En dat blijkt natuurlijk weer niets te zijn. (...)"

en

"(...) Kortom: waarschijnlijk is er met Guusje helemaal niets aan de hand en heeft de redactie dit stuk weer geheel en al uit z'n duim gezogen. (...)"

Het artikel sluit af met de volgende zin:

"(...) Maar dat is het risico dat je neemt als je de roddelblaadjes leest. (...)"[/url]

Precies. Maar die zijn nog zo fair en journalistiek vaardig om foute teksten snel weg te halen of te rectificeren als dat nodig blijkt. Bij Nu.nl werd er gisteren tot in ieder geval 23.30 uur helemaal niemand wakker.

Een journalistiek en amateuristisch schot hagel in je gezicht, dat is het risico dat je neemt als je Nu.nl raadpleegt...