Ontslag is leuk. Althans, op de Pink Slip Party in New York. De informele netwerkbijeenkomst voor verse werkloze dotcommers, vernoemd naar het traditioneel roze ontslagbriefje, is een echt feestje. Met optredens van DotComedy, gratis bier (okay, alleen het eerste flesje, maar dat is op Manhattan toch al snel twaalf piek) en muziek: de Pink Slip Top 10.

De Pink Slip Party wordt iedere maand gehouden in een kroeg in Manhattan. Net als de parties in San Francisco, Philadelphia, Boston en Amsterdam heeft Pink Slip NY niet te klagen over aandacht van de media en het aantal aanwezige journalisten - ook niet na de twintigste editie. Eveneens in overvloed aanwezig zijn recuiters, headhunters en career coaches.

In de minderheid is de doelgroep, terwijl er volop Nieuwe Werklozen zouden moeten zijn. De teller stond na de eerste helft van dit jaar boven de 70.000. Waar ze blijven? Waarschijnlijk thuis; zonder party toch een kater. Of al bij een nieuwe werkgever, want banen zijn er ondanks de slappe economie nog volop. Zo heeft The Hired Guns, de New Yorkse recruiter die de Pink Slip organiseert, talloze vacatures voor Project en Account Managers en programmeurs. Zeldzamer functies zijn er ook. Zoals Musical Instrument Marketing voor Musicalinstruments.com en Ñ zeer zeldzaam nu de Venture Capitalists liever op hun geld zitten Ñ een Manager VC Fund. En de recruiter zoekt zelfs recruiters.

Terug naar de Pink Slip Top 10. De Pink Slip Top 10 werd onderverdeeld in tien categorie'n, waaronder 'Begeerde herinneringen van de late jaren negentig' met Relax van Frankie Goes to Hollywood als favoriet. En de categorie 'de man met de zeis die rond de cubicle waart', ofwel: "Wat is er met de gratis frisdrank gebeurd?" Het winnende liedje in deze categorie: Should I Stay Or Should I Go van The Clash, op de voet gevolgd door I Want You to Want Me (Cheap Trick) en Under Pressure van Queen en David Bowie.

Met stip op nummer 1 in de categorie 'Dot Com Implosie' staat I Wanna Be Sedated van de Ramones. Een soortgelijke categorie voor nieuwe media bedrijven noteerde Another One Bites The Dust van Queen op nummer 1. 'De daad van het ontslag' kreeg uiteraard Fire van Jimi Hendrix (en net niet Beat It van Michael Jackson). En last but not least voor de 'Dotcom Survivor': You can't always get what you want van de Rolling Stones. Waarbij opgemerkt moet worden dat redelijk veel stemmen van positiever ingestelde dotcommers kwamen die We Are The Champions van Queen en I'm Still Alive van Pearl Jam wilden horen.

Als extraatje koos de Pink Slip een liedje dat overall het meest populair is: It's The End of The World As We Know It van REM. En zo is het maar net. De hype, de gekte, iedereen snel rijk en aan de top; dat gaat natuurlijk niet. Net als in de Rock 'n roll. ACDC zong het al: It's a long way to the top if you wanna rock 'n roll.