Ook Pioneer gelooft in Apple's iOS voor auto's. De auto-functionaliteit die begin maart is aangekondigd (foto's) door Apple debuteert dit jaar in de auto. Daarvoor zijn een flink aantal deals gesloten met autofabrikanten. Onder meer luxueuze automerken zoals Ferrari, Jaguar, BMW, maar ook het voor de meesten wat meer betaalbare Volvo, Honda, Ford en Peugeot/Citroën integreren de Apple hard- en software in het dashboard.

Maar daar komt met terugwerkende kracht elektronicaproduct Pioneer bij. Het Japanse bedrijf maakt een overeenkomst bekend waarbij vijf huidige los verkochte NEX-mulitmediasystemen voor in de auto een firmware-upgrade krijgen naar CarPlay. Het gaat om de typen AVIC-F60DAB, AVIC-F960DAB, AVIC-F960BT, AVIC-F860BT en AVH-X8600BT, allen uitgebracht in 2014. De upgrades staan gepland voor deze zomer.

Alleen met iPhone 5.x

CarPlay maakt het mogelijk om handsfree te bellen, muziek te luisteren, notificaties te ontvangen op je dashboard en te navigeren met behulp van Apple Maps. Het platform ondersteunt touchbediening en de fysieke knoppen op het dashboard, maar is met name gebouwd op basis van spraakassistent Siri.

Daarmee kunnen bijvoorbeeld contacten worden gebeld, en berichten en routes worden voorgelezen. Siri heeft echter nog helemaal geen ondersteuning voor het Nederlands. De CarPlay-functionaliteit komt beschikbaar als update voor iOS 7 en werkt alleen in combinatie met een iPhone 5, 5c of 5s.

Klik voor groot